samenvatting 

  • hoe aan werk geraken 

hoe je van schoolverlater  naar werk gaat zoeken op de VDAB .  dat als je bent ingeschreven dat je start met een  beroepsinschakelingstijd dan gaat de VDAB je helpen naar werk te zoeken . maar dat je zelf ook naar werk gaat zoeken .

na de 12 maanden beroepsinschakeligstijd krijg je een uitkering . 

  • wat is jeugdvakantie ?

De jongere die afstudeert, jonger is dan 25 jaar en ten minste één maand werkt als loontrekkende gedurende het jaar waarin hij zijn studies heeft beëindigd, kan het daarop volgende jaar jeugdvakantie nemen ter aanvulling van zijn onvolledig recht op vakantie. Voor elke jeugdvakantiedag ontvangt hij, ten laste van de werkloosheidsverzekering, een uitkering die 65% bedraagt van zijn begrensd loon.

  • hoeveel bedraagt de inschakelingsuitkering voor pas afgestuurde jongeren zonder werk als jongere nog thuis woont

 jongeren die  al zijn afgestudeerd zijn die nog deeltijds of voltijds doen die nog een 1 of 2 jaar Syntra doen blijf de inschalinguitkering blijf dan nog door lopen tot je gedaan heb moet bellen of mail voor te zeggen dat je deeltijd gedaan heb gaan ze je verder helpen met werk te gaan zoeken .

  •  welke arbeid Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur
    * Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
    * Een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk
    * Een vervangingsovereenkomst
    * Een interimcontract, voor uitzendarbeid
    * Een startbaanovereenkomst
    * Een arbeidsovereenkomst voor deeltijdse arbeid scontracten bestaan er ?

 

 

 

FAQ 1 : waarom moeten werkzoekende schoolverlaters zich inschrijven bij de VDAB ?
Zo start je beroepsinschakelingstijd (wachttijd) van een jaar.
De VDAB helpt je bij het zoeken naar werk. Dit noemen we arbeidsbemiddeling.
Door je in te schrijven bij de VDAB heb je, normaal gezien na 12 maanden, recht op geld.
Dit geld noemen we de inschakelingsuitkeringen
//schoolverlatersagenda.be/agenda/je-inschrijven-bij-de-vdab
https://www.vdab.be/inschrijving/pas-van-school geraadpleegd op de vdab


FAQ 2: wat is jeugdvakantie ?

op 31 december van het vakantiedienstjaar de leeftijd van 25 jaar niet bereikt hebben;
(het vakantiedienstjaar is het kalenderjaar dat voorafgaat aan het kalenderjaar waarin de jongere vakantie neemt.)
in de loop van het vakantiedienstjaar zijn studies (met inbegrip van de periode van het maken van een eindwerk) of opleiding (alternerende opleiding, vorming erkend in het kader van de deeltijdse leerplicht, opleiding erkend door de VDAB, ACTIRIS, FOREM of ADG in het kader van het inschakelingsparcours) hebben beëindigd;
na de beëindiging van de studies of opleiding, in de loop van het vakantiedienstjaar gewerkt hebben als loontrekkende gedurende een minimumperiode. De jongere moet gedurende ten minste één maand verbonden zijn door één of meerdere arbeidsovereenkomsten en deze tewerkstelling moet ten minste 13 arbeidsdagen in de zin van de werkloosheidsreglementering omvatten. Een tewerkstelling met de vakantieregeling "openbare dienst" of met een uitgestelde bezoldiging (onderwijs) tellen echter niet mee. ntie ?

https://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t11#h2_0 geraadpleegd bij de rva

 

FAQ 3: hoeveel bedraagt de inschakelingsuitkering voor pas afgestuurde jongeren zonder werk als jongere nog thuis woont?
U hebt een basisstudie of leertijd(externe website) beëindigd. U hoeft niet noodzakelijk geslaagd te zijn.
U volgt niet langer studies met een volledig leerplan.
U bent jonger dan 25. Uitzonderingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld als u uw aanvraag niet tijdig hebt kunnen indienen door een onderbreking van uw studies wegens overmacht of door een tewerkstelling als loontrekkende.
U bent ingeschreven bij de VDAB als voltijds of deeltijds werkzoekende en u hebt uw beroepsinschakelingstijd van 12 maanden doorlopen.
U kunt twee positieve evaluaties van uw zoekgedrag naar werk voorleggen
U hebt een diploma of getuigschrift behaald dat voorkomt op deze lijst(externe website) (sinds 1 september 2015).
Het bedrag van de uitkering(externe website) hangt af van:
uw leeftijd
uw gezinssituatie.
Alleenwonenden ontvangen bruto:
jonger dan 18 jaar: 13,08 euro per dag en 340,08 euro per maand
van 18 tot 20 jaar: 20,55 euro per dag en 534,30 euro per maand
vanaf 21 jaar: 34,33 euro per dag en 892,58 euro per maand.
Samenwonenden krijgen een lager bedrag, samenwonenden met gezinslast krijgen een hoger bedrag.
Het recht op inschakelingsuitkering is beperkt in de tijd(externe website). U kunt maximaal 36 maanden een inschakelingsuitkering krijgen. Die periode kan onder bepaalde voorwaarden verlengd worden.
https://www.vlaanderen.be/nl/werk/werk-zoeken/inschakelingsuitkering-voor-werkzoekende-school 

FAQ 4 welke verschillende contracten bestaan er

Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur: Dit contract heeft een begindatum maar geen einddatum. Dit contract kan je zowel schriftelijk als mondeling afsluiten. Een schriftelijke overeenkomst heeft als voordeel dat er later geen discussie kan zijn over de afspraken.


Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur: De duur van deze overeenkomst is duidelijk afgebakend met een begin- en een einddatum. Dit contract sluit je schriftelijk af.


Een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk: Je krijgt in dit geval een contract om een bepaalde opdracht uit te voeren, waarna het automatisch afloopt. Dit contract sluit je schriftelijk af. Is de opdracht toch niet duidelijk en zorgvuldig omschreven dan wordt de overeenkomst beschouwd als een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.Een vervangingsovereenkomst: Met zo’n contract wordt je aangenomen om een andere werknemer tijdens zijn/haar afwezigheid

tijdelijk te vervangen

Een interimcontract, voor uitzendarbeid: Dit is een overeenkomst afgesloten met een interimbureau. Je wordt niet in dienst genomen door het bedrijf waar je werkt, maar wel door het uitzendkantoor. Het gaat vaak om contracten van een week, die naargelang de opdracht, telkens verlengd kunnen worden.


Een startbaanovereenkomst: Elke jongere van minder dan 26 jaar die is ingeschreven als werkzoekende, kan aan de slag in een startbaan. Er is geen verschil in de inhoud van het werk. Het systeem heeft het voordeel dat het de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt vergroot. De werkgever heeft in bepaalde gevallen immers recht op een vermindering van zijn patronale sociale zekerheidsbijdragen.


Een arbeidsovereenkomst voor deeltijdse arbeid: Een contract voor een deeltijdse job bevat de exacte deeltijdse arbeidsregeling en het werkrooster. Verder kan het de vorm aannemen van één van de hierboven omschreven contracten. Een overeenkomst voor een deeltijdse job moet steeds schriftelijke vastgelegd zijn.

 

jobat.be/nl/artikels/welke-soorten-arbeidscontract-bestaan-er/ 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb